Dominique en Lonneke weten als geen ander hoe slagvaardig je samen bent. Zeker als je samenwerkt over de grenzen van jouw vakgebied heen. Ze werken vanuit LEVANTOgroep als procesregisseur bij SamenKracht Brunssum. SamenKracht is er voor mensen die een beroep doen op ondersteuning vanuit de Wmo. Alle hulpvragen worden gezamenlijk opgepakt met vier andere zorgorganisaties Radar, SGL, Cicero Zorggroep, MeanderGroep en de Gemeente Brunssum en Welzijnswerk (CMWW).
Dominique: “Tijdens ons wekelijks teamoverleg bespreken we nieuwe hulpvragen van cliënten, delen we inzichten met elkaar en hoor je meer over nieuwe projecten. Vaak spelen er bij een hulpvraag van een cliënt meerdere problematieken. Samen kijken we waar iemand het beste mee geholpen is. Met ons brede netwerk kunnen we een compleet aanbod van zorg bieden.”
SamenKracht betekent werken in kleine teams. Elkaar opzoeken als het nodig is.
Lonneke: “Deze samenwerking is als een vangnet. Samen durven we buiten de lijnen te denken. We kijken niet alleen in onze eigen organisatie, maar kijken ook in de keuken van de andere partners. Dat doen we met gesloten beurzen. Samen hebben we meer ruimte om wensen van onze cliënten mogelijk te maken. Bij een activiteit (samen koken) kan de een de locatie leveren (inloophuis) en levert de ander de mensen om de activiteit te begeleiden. Zo werken we hand in hand samen om de optimale zorg voor onze cliënten te leveren.”
Lonneke is trots op de verbinding die ontstaan is. “We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. We doen het gewoon en krijgen vanuit onze organisatie de vrijheid en het vertrouwen om samen echt het verschil te maken.”
Lonneke en Dominique krijgen bij LEVANTOgroep veel ruimte om zelf in hun kracht te staan. Lonneke bedenkt graag nieuwe manieren om cliënten op een positieve manier aan hun gezondheid te laten werken.
“Het project SamenStart is daar een mooi voorbeeld van. In zes weken gaan we met de deelnemers aan de slag met alle facetten van positieve gezondheid. Na afloop ligt er een persoonlijk plan van aanpak voor elke deelnemer. Tijdens de zes weken kijken we verder dan we normaal met een eenmalige intake doen. We focussen op wat wel kan en hoe de cliënt weer positief in het leven kan staan. In zes weken leggen we drie huisbezoeken af en nemen we alle levensgebieden van werk, inkomen, sport, gezondheid en dagindeling van de deelnemer onder de loep. Na afloop ligt er een plan van aanpak met door de deelnemer zelf opgestelde doelen. Doelen waar de cliënt ook echt mee aan de slag wíl gaan.”
Dominique ervaart veel vrijheid om zelf te ontdekken wat bij haar past en waarin ze nog wil groeien. “Mijn leidinggevende denkt vooral mét mij mee. Naast het individueel werken met cliënten, wilde ik graag iets voor de jongeren tussen 18 en 27 jaar betekenen. Via mijn door SamenKracht opgebouwde netwerk besprak ik met een jongerenwerker wat er onder de jongeren in onze wijk leeft.
We kwamen uit op een maandelijkse kookgroep. Jongeren willen graag leren hoe ze met weinig geld toch gezond kunnen koken én hoe ze überhaupt moeten koken. We halen samen de boodschappen, koken samen en eten alles samen op. Ook vrienden mogen aansluiten. Spelenderwijs brengen we deze groep jongeren iets bij en ondertussen hebben ze samen veel lol.
Samen met hun cliënten bedachten Lonneke en Dominique nog meer activiteiten. “Op maandagmorgen is er een wandelclub. Iedereen die het leuk vindt om te wandelen en het samen over leuke dingen te hebben, kan meewandelen. Op woensdag is er een inloopuurtje gericht op gezonde voeding. En voor de jongeren organiseren we binnenkort weer LAN(Local Area Network)-party’s. Een bijeenkomst waar computers ter plekke op hetzelfde netwerk worden aangesloten, zodat er samen kan worden gechat en gegamed.”
Het samenwerken in een team met andere zorgverleners doe je niet van de ene op de andere dag. Dat hebben Lonneke en Dominique zelf ook ervaren. “Alles went. Neem vooral eerst de tijd om de individuele begeleiding van je cliënten onder de knie te krijgen. Daarna zet je als vanzelf stappen op het gebied van samenwerking. Je gaat vanzelf het voordeel ervan inzien. Voor hulpvragen die je niet zelf of in je eigen organisatie kunt oplossen, is er altijd wel iemand die je op weg kan helpen of je nieuwe inzichten geeft."
Dominique vult aan: “En weet dat je als persoon groeit in je werk. Je leert zelf ook veel van het werk in de hulpverlening, meer dan op een andere plek. Je leert jezelf bijvoorbeeld beschermen tegen de energie van anderen. Dat is soms lastig. Je krijgt namelijk ook een band met je cliënten en hebt oprechte interesse in hoe het met ze gaat. Zorg dat je met beide benen op de grond blijft staan. Blijf trouw aan jezelf, jouw identiteit. Daar schop je het in ons werk het verst mee.”