Gezonde en sterke wijken

De cliënt centraal in zijn eigen vertrouwde omgeving.

Jaarbeeld LEVANTOgroep-NOVIzorg 2023

Locaties

  • Centraal bureau + 5 Regiokantoren
  • 21 Gemeentes
  • 75 Locaties
  • Maastricht & Heuvelland (30)
  • Midden-Limburg (1)
  • Parkstad (27)
  • Westelijke Mijnstreek (12)
  • Totaal (70)

Bekijk alle locaties van LEVANTOgroep

Bekijk alle locaties van NOVIzorg

Cijfers

€ 59.606.000
Omzetcijfer LEVANTOgroep - NOVIzorg
   

Cliënten

LEVANTOgroep

3026
Zorg in de wijk
 
523
Wonen in de wijk
 
838
Meedoen in de wijk
 

NOVIzorg

661

Let op: de hierboven genoemde aantallen van LEVANTOgroep geven geen unieke cliënten weer, want iemand kan meerdere producten tegelijk afnemen.

Aantal unieke cliënten van LEVANTOgroep: 3940

Cliënttevredenheid

7,6
LEVANTOgroep
 
7,4
NOVIzorg
 

Medewerkers

Holding LEVANTOgroep-NOVIzorg

13
FTE
 
14
Medewerkers
 

LEVANTOgroep

494
FTE
 
602
Medewerkers
 
359
Vrijwilligers
 
7,3 %
Ziekteverzuim
 

NOVIzorg

49,45
FTE
 
60
Medewerkers
 
40
Vrijwilligers
 
11,4 %
Ziekteverzuim
 

Medewerkerstevredenheid

LEVANTOgroep

7,6
Tevredenheid
 
7,5
Bevlogenheid
 
6,8
Werkgeverschap
 
7,7
Sociale veiligheid
 
7,8
Autonomie
 
7,3
Veranderingsbereidheid
 

NOVIzorg

7,4
Tevredenheid
 
7,4
Bevlogenheid
 
6,2
Werkgeverschap
 
7,8
Sociale veiligheid
 
7,4
Autonomie
 
7,1
Veranderingsbereidheid
 

Highlights

Organisatie

Première documentaire De mens als Fundament

Moeten we met zo min mogelijk geld zoveel mogelijk mensen willen verzorgen? Iedereen hetzelfde behandelen, omdat dat efficiënter lijkt? En alleen maar werken volgens de regels, omdat dat het best te controleren is en we nu eenmaal aan die regels gewend zijn? Wij vinden van niet. Volgens ons gaat het in de zorg in de eerste plaats om mensen. Om de mensen die zorg nodig hebben, hun naasten, de zorgverleners. Met deze woorden begint de visie van de landelijke beweging ‘Radicale Vernieuwing’.

Van landelijke beweging naar documentaire
LEVANTOgroep is één van de organisaties die vanaf het begin betrokken is bij deze landelijke beweging. Elke organisatie zoekt naar manieren om zorg te verbeteren, regeldruk te verminderen en inspireert elkaar hierbij. Dit kunnen we echter niet alleen. We hebben iedereen nodig om bij te dragen aan een waardevol leven voor mensen in de ggz. Zo ontstond het idee om een documentaire te maken van het proces van Radicale Vernieuwing bij LEVANTOgroep. Want beelden zeggen meer dan woorden, toch?

Radicale vernieuwing op de Peymeestersdreef
Premiére documentaire de Mens als FundamentIn de documentaire ‘De mens als Fundament’ volgen we het proces van Radicale Vernieuwing op de Peymeestersdreef: een beschermde woonlocatie voor complexe psychische zorg waar 24 mensen wonen. Het begon allemaal met de verhuizing naar de Peymeestersdreef: een nieuwe locatie, met een nieuw team en nieuw samengestelde groep bewoners. Een ideaal startpunt als je vastgeroeste patronen wil doorbreken. Samen bouwen de bewoners en het team verder aan waardevolle zorg. Documentairemaakster Anna Stienstra legde dit proces gedurende een jaar vast.

Première documentaire
In de zomer van 2023 was het zover: de première van de documentaire voor de bewoners van de Peymeestersdreef. Lekker in hun vertrouwde woonkamer. In oktober was het tijd voor een ‘grote première’ in Lumière in Maastricht. Mensen uit heel het land kwamen naar Maastricht om de documentaire te bekijken. En dat is mooi, want we hebben iedereen nodig om de beweging op gang te krijgen!

Meer weten over:
De documentaire? Bekijk hieronder alvast de trailer. Heb je interesse om de documentaire te bekijken of te vertonen in jouw netwerk/organisatie? Stuur een mail naar pr@levantogroep.nl
De landelijke beweging? Lees meer over de landelijke beweging op de website.

Vijfde jaar op rij ‘Beste Werkgever’

Vijfde jaar op rij ‘Beste WerkgeverIn april 2023 werden de resultaten van het LEVANTOgroep medewerkerstevredenheidsonderzoek 2022 bekend. De cijfers uit dit onderzoek waren ook dit keer zeer positief en daardoor mocht LEVANTOgroep voor het 5e jaar op rij het ‘Beste Werkgever-keurmerk’ voeren. Daar zijn we als LEVANTOgroep natuurlijk heel trots op!

We vinden het belangrijk dat in onze organisatie betrokken en bevlogen collega's werken, die met plezier naar hun werk gaan. Deze thema's hebben onder andere hoog gescoord in het onderzoek en dat waarderen we enorm.

Samenwerkingen

Initiatief Jeugdhulp Zuid-Limburg

Iedere jeugdige in Zuid-Limburg kan optimaal thuis opgroeien. Dat is onze gezamenlijke belofte. Samen zorgen we ervoor dat iedere jeugdige die dat nodig heeft, samen met zijn naasten en familie, kan rekenen op passende zorg in de eigen omgeving. Zodat hij zelf kan groeien en zijn krachten en talenten kan benutten om verder te ontwikkelen.

In mei 2022 tekende LEVANTOgroep samen met ruim 20 andere organisaties in Zuid-Limburg een intentieverklaring, om samen te bouwen aan integrale jeugdhulp. We hebben grote ambities. Een terug- en vooruitblik van juni 2023:

  • We groeiden van 8 initiatiefnemers naar 28 deelnemende organisaties.
  • Jaarlijks bieden we hulp aan 18.000 jeugdigen en 12.000 gezinnen.
  • 1.750 jeugdhulpverleners zetten zich dagelijks met grote passie in.
  • Samen ontwikkelden we onze belofte: ‘Elke jeugdige kan optimaal thuis opgroeien!’
  • We bewegen naar een gezamenlijk verhaal voor de jeugdhulp in Zuid-Limburg en naar één gezamenlijke verwijsroute, op basis van transparantie en gelijkwaardigheid.
In december 2023 lanceerden we een website voor het Initiatief Jeugdhulp Zuid-Limburg, waar je meer informatie vindt over het initiatief en de deelnemende organisaties.

Initiatief Jeugdhulp-Zuid-Limburg

Regionale samenwerking wachttijden ggz

Alleen al in Zuid-Limburg staan zo'n 2000 mensen op de wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg. Een groot probleem, waar de ggz niet alleen voor kan opdraaien.

Hoe kunnen huisartsen, ggz en het sociaal domein samen tot de best passende behandeling of begeleiding komen voor al die mensen op de wachtlijst? LEVANTOgroep is een van de 17 partijen die met dit vraagstuk aan de slag ging in de Regionale Taskforce wachttijden ggz.

Gezamenlijk hebben we andere antwoorden op het vraagstuk rond mentaal welbevinden bedacht. Zo hebben we een nieuw instroommodel opgesteld voor cliënten. Dit nieuwe instroommodel streeft ernaar mensen met een mentaal probleem naar passende hulpverlening te (be)geleiden. Verder kan de geestelijke gezondheidszorg ontlast worden, als mensen in staat zijn een bepaald soort ‘lijden’ te kunnen opvangen met zelfzorg of het eigen netwerk.

Lees meer over de Regionale Taskforce Wachttijden ggz in onderstaande kennispublicatie:

kennispublicatie-regionale-samenwerking-ggz.pdf

Zorg in de wijk

Housing First in Westelijke Mijnstreek

Housing First in Westelijke MijnstreekMet dank aan gemeente Sittard-Geleen mag Loket Housing sinds oktober 2023 Housing First uitvoeren in de Westelijke Mijnstreek. Per jaar zijn er 15 plaatsen beschikbaar om kandidaten een nieuwe kans te bieden op een nieuw leven zonder dakloosheid.

Hiervoor hebben Moveoo, Loket Housing en LEVANTOgroep de handen ineengeslagen in samenwerking met ZOwonen, Woonpunt, Woonstichting Zaam Wonen en Wonen Limburg.

Overname Kamers met Kansen

Overname Kamers met KansenSinds 1 april 2023 heeft LEVANTOgroep de uitvoering overgenomen van Xonar wat betreft Kamers met Kansen in Maastricht. Kamers met Kansen is in 2009 in Maastricht gestart als een samenwerking tussen Xonar, Trajekt, Servatius en de gemeente Maastricht. Xonar heeft besloten Kamers met Kansen over te dragen, waarna de gemeente Maastricht heeft gekozen voor een aanbesteding die aan LEVANTOgroep is toegekend.

Binnen Kamers met Kansen bieden we een veilige, tijdelijke thuisbasis voor jongeren die problemen ervaren thuis, op school en/of op het werk. Er zijn 10 kamers beschikbaar voor jongeren, gelegen op het Aartshertogenplein 24 in Maastricht.

Overname Shelter043 van Leger des Heils

Overname Shelter043 van Leger des HeilsSinds 2 januari 2023 heeft LEVANTOgroep de dag- en nachtopvang overgenomen van het Leger des Heils op de locatie Statensingel 9 in Maastricht. Voorheen werd de opvang gesubsidieerd door de gemeente Maastricht. De gemeente heeft echter besloten om over te gaan op een aanbestedingsmodel waarbij per dakloze een vast bedrag wordt betaald. Deze aanbesteding is nu definitief gegund aan LEVANTOgroep.

De dag- en nachtopvang biedt ruimte aan 20 personen. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. Sinds de overname heeft LEVANTOgroep de dag- en nachtopvang verder doorontwikkeld tot een kortdurend crisisverblijf, waarbij cliënten snel worden begeleid naar een passende vervolgplek met zorg op maat.

Wonen in de wijk

Bewoners Walravenstraat Valkenburg terug op vertrouwde plek

In de zomer van 2021 overstroomde de Geul in Valkenburg. Veel mensen moesten plotseling hun thuis verlaten, waaronder onze cliënten van de Walravenstraat. Twee jaar later, in de zomer van 2023, konden de bewoners weer terugkeren naar hun vertrouwde én verbouwde plek.

Toen het hoogwaterrisico geweken was, hebben we het meubilair en vuil weggehaald. Ruim een half jaar is het pand gedroogd met apparaten. Daarna is álles gesloopt. De leidingen zaten vol water en het stucwerk moest eruit om de houten constructie te laten drogen. In maart 2023 konden we beginnen met opbouwen van de elektra, vloer, wanden… en er een fijn thuis van te maken voor de bewoners. In de zomer konden de bewoners weer terug naar hun vertrouwde plek.

Benieuwd hoe de Walravenstraat geworden is? Bekijk dan onderstaande video.

Oude charme ontmoet modern comfort bij Hoeve Haagsittard!

Onze bewoners zijn terug op hun vertrouwde plek na een uitgebreide en succesvolle renovatie. Wat eens een historische boerderij was, is nu getransformeerd in een comfortabele en moderne woonomgeving, terwijl de originele charme behouden is gebleven.

Van eigen keukens en badkamers in elk van de 34 wooneenheden tot een gezellige binnenplaats, Hoeve Haagsittard biedt nu een omgeving waarin onze bewoners echt kunnen floreren. De eerste reacties zijn binnen en onze bewoners zijn dolblij met hun vernieuwde thuis.

Benieuwd naar de make-over? Bekijk het filmpje van ZOwonen om een kijkje te nemen in de vernieuwde Hoeve Haagsittard.

Meedoen in de wijk

Ik z13 j3 campagne in Maastricht

Sinds september 2023 staan er door heel Nederland meer dan 1000 bankjes met een 113-plaquette. Er stond echter nog niet zo’n bankje in Maastricht. Nadat Janneke (ervaringsdeskundige) het initiatief heeft genomen om contact op te nemen met de gemeente Maastricht, gesprekken heeft gevoerd met onder andere de wethouder zelf, werd op 21 juni 2023 het eerste bankje in Maastricht geplaatst.

Hier bleef het echter zeker niet bij. Er staan nu maar liefst 20 van deze bankjes in Maastricht met een 113-plaquette! Lees hier het verhaal van onze Janneke en waarom zelfmoordpreventie zo belangrijk is.

Meer weten over deze campagne?

Ik z13 j3 campagne in Maastricht

Just MEet: nieuwe inloop voor mensen met een eetstoornis

Sinds 28 november 2023 zijn we gestart met Just MEet: een inloopavond voor mensen met een eetstoornis. Het is een initiatief van ervaringsdeskundigen Shannon Blezer en Julie Ouillon en andere ervaringsdeskundigen uit het LEVANTOgroep Ervaringsdeskundigen Team (LET).

In een wereld vol druk en verwachtingen is Just MEet een plek waar mensen even helemaal niks moeten. Het kan zijn dat ze behoefte hebben aan een diepgaand gesprek met een ervaringsdeskundige. Of gewoon willen genieten van gezelschap tijdens het spelen van een spelletje, ontspannen met een goed boek, hun creativiteit willen uiten of muziek maken. De mensen mogen zelf de richting van de avond kiezen en die kan alle kanten opgaan!

Just MEet: nieuwe inloop voor mensen met een eetstoornis

Participatielocatie Oude Maasstraat is geopend

Oudemaasstraat open

Op 30 maart 2023 heeft de feestelijke opening van de participatielocatie op de Oude Maasstraat plaatsgevonden met lekkere hapjes, drankjes en bloemen. Het is een locatie waar gezelligheid voorop staat en mensen met elkaar in contact kunnen komen door middel van laagdrempelige activiteiten. De mensen kunnen hier terecht voor een kopje koffie, spelletjes, creatieve activiteiten en nog veel meer!

Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie en de opening!

NOVIzorg

BikevoorParkinson 2023 een groot succes!

Op zaterdag 2 september 2023 stonden we weer massaal op de trappers in Valkenburg om parkinson de wereld uit te fietsen tijdens BikevoorParkinson. Met dank aan cliënten en collega’s van LEVANTOgroep-NOVIzorg én alle donateurs is er ruim €2000 opgehaald. In totaal stond de teller op ruim €200.000!

BikevoorParkinson is hét jaarlijkse unieke fietsevenement waar mensen met parkinson(isme), naasten, zorgverleners en iedereen die deze mensen een warm hart toedraagt samenkomen. Met als doel samen een gezellige dag fietsen in de heuvels van Zuid-Limburg en geld ophalen voor een mooi parkinsonproject.

bike for pakinson 2023

Nieuwe NOVIzorg zorglocatie in Maastricht

Sinds mei 2023 heeft NOVIzorg haar eerste zorglocatie in Maastricht geopend op de Ambyerstraat Noord 26! Een plek waar mensen met de ziekte van Parkinson, niet aangeboren hersenletsel, afasie en dementie terecht kunnen. NOVIzorg biedt hier begeleiding, behandeling en dagbesteding aan. Hierbij wordt er gewerkt in groepsverband aan individuele doelen van de cliënten in de vorm van beweeg- en sportactiviteiten.

nieuwe novizorg zorglocatie

Vooruitblik 2024

Social